Czekolada, przysmak który doskonale znamy i którym uwielbiamy raczyć się w wolnej chwili. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy jak wiele procesów musi przejść masa czekoladowa albo likier kakaowy, aby możliwe było stworzenie tej uwielbianej na całej świecie przekąski. Do najistotniejszych z nich należą niewątpliwie rafinacja oraz konszowanie, bowiem to właśnie podczas ich trwania, dzięki odpowiedniej temperaturze oraz czynnikom zewnętrznym, udaje się osiągnąć idealną konsystencję, smak, zapach oraz inne właściwości organoleptyczne produktu finalnego wyróżniające dany wyrób na tle konkurencji.
W obecnych fabrykach i zakładach przetwórczych konszowanie czekolady odbywa się w sposób w pełni zautomatyzowany oraz skomputeryzowany. Nie tylko umożliwia to ograniczenie liczby osób zaangażowanych w tę procedurę, ale także zapewnia, że uzyskana zostanie jednolita, odpowiednio przygotowana masa, z której następnie można będzie stworzyć czekoladę mleczną, gorzką, bądź produkt wzbogacony o nietypowe dodatki.
Stosowane konsze regularnie i nieprzerwanie podgrzewają oraz schładzają półprodukt do zadanej temperatury, dodatkowo ją mieszając. Pozwala to na uzyskanie idealnej konsystencji wyrobu oraz usunięcie z niego wszelkich nieestetycznie prezentujących się grudek czy też bąbelków powietrza.
Konsze oferowane przez firmy specjalizujące się w ich montażu oraz serwisowaniu cechują się bardzo wysoką wydajnością, jako że po ich implementacji w ramach danej linii produkcyjnej są one w stanie wykonywać powierzone im zadania przez okres od kilku do nawet kilkunastu dni bez przerwy, co z kolei daje możliwość wytwarzania tabliczek czekolady w ilościach hurtowych.
Ma to szczególnie duże znaczenie w przypadku dużych zamówień, na przykład tych składanych przez największe w Polsce dyskonty albo sklepy sieciowe. Urządzenia będące bohaterami naszego dzisiejszego wpisu cechuje także ich bezobsługowy charakter. Oznacza on, że po wprowadzeniu wstępnych ustawień, rola operatora ograniczona jest do absolutnego minimum, dzięki czemu może się on poświęcić innym zadaniom, na przykład doglądaniu maszyn, które są bardziej wrażliwe na wysokie temperatury, uszkodzenia, czy też działanie czynników zewnętrznych.
Oczywiście konsze muszą być regularnie serwisowane i przechodzić przeglądy okresowe, które pozwolą na wymianę części ulegających zużyciu, jednakże w porównaniu z urządzeniami, które przedsiębiorcom oferowano zaledwie kilka lat temu jest to zadanie niewymagające żadnego wysiłku oraz niepowodujące długotrwałych przestojów. Prawidłowo działająca konsza sprawia, że procedura przygotowania masy przebiega bez problemów, zajmuje niewiele czasu i umożliwia przelanie półproduktu o idealnej konsystencji oraz właściwościach do foremek, a następnie – jego przekazanie do pakowania.
Jesteśmy więc zdania, że podjęcie decyzji o zainwestowaniu w tego typu urządzenie zaprocentuje bardzo szybko, znacznie przyspieszając oraz usprawniając procesy produkcyjne w fabryce bądź zakładzie przetwórczym, co przełoży się na możliwość szybszego dostarczania konsumentom gotowych wyrobów oraz generowania większych niż do tej pory zysków.